Agenda 2012

Desembre / Diciembre

12 de desembre: Workshop  El rol actual de la Historia del Arte: del purgatorio académico al compromiso social.  Ponència d'Esther Lozano "Per a un ensenyament de base de la Història de l’Art: percepcions des de Secundària". Workshop El rol actual de la Història de l’Art: del purgatori acadèmic al compormís social. Universidad Rovira i Virgili. Tarragona. (pdf) 

5 de desembre:  Marc Sureda i Jubany imparteix  la confèrencia ”La transformació de la ciutat a l'Antiguitat Tardana”, dins el cicle Parva Gerunda (David Vivó coord.), Centre Cultural la Mercè, Girona. 

1 de desembre: Presentació de l'equip i la recerca de TEMPLA al Centre d'Études Superiéures de Civilisation Médiévale (CESCM). Université de Poitiers. 

1 de desembre: ponència de Marta Serrano, "Légitimation et légitimité par l'image: usage de la dimension sacrée de la répresentation du roi d'Aragon au XIVè siècle", al Centre d'Études Superiéures de Civilisation Médiévale (CESCM). Université de Poitiers. (pdf) 


Novembre / Noviembre

26 de novembre:  Marc Sureda i Jubany imparteix  la confèrencia "Naturalesa i lectura del Patrimoni Cultural de l'Església”, Presentació del Programa de Formació per a Guies Catalonia Sacra, Museu Episcopal de Vic. 

15-16 de novembre: 6a Trobada de les Egipcíaques (Barcelona), El claustre de Mas del Vent, un debat obertGerardo Boto: "Les pedres eloqüents i els dubtes construïts. Símptomes, indicis, evidències i proves"6ª trobada de les Egipcíaques

10 de noviembre: Marc Sureda (MEV - TEMPLA) – Miquel dels Sants Gros (AEV - TEMPLA): «La catedral, escenari de la litúrgia episcopal i capitular», Congrés Internacional Les catedrals catalanes en el context europeu (s. X-XII). Escenaris i escenografies, Vic.

9 de novembre: ponencia de Esther Lozano y Marta Serrano: "Programas escultóricos en los claustros catedralicios catalanes: la Seu d’Urgell y Tarragona". Congreso Internacional Catalan cathedrals in the European context (X-XIIth century). Stages and sceneries. Universitat de Girona.

7-10 de novembre: Congrés internacional Les catedrals catalanes en el  context europeu (s. X-XII). Universitat de Girona. pdf  

Setembre / Septiembre

27-29 de setembre: II Coloquio Ars Mediaevalis, Aguilar de Campoo (Palencia): Creer en imágenes. Creer con imágenes. Ponents: Herbert Kessler, Alejandro García Avilés, Clara Fernández Ladreda, Marcello Angheben, Miguel Cortés Arrese, María Victoria Chico Picaza, Eric Palazzo. 
Convocatòria per a comunicacions. pdf 

27 de septiembre: M. Sureda, «La imagen en el altar. Reflexiones sobre localización, propiedades y utilidades de la imagen esculpida a partir de ejemplos catalanes del medioevo», II Coloquio Ars Mediaevalis, Aguilar de Campoo.

Agost / Agosto

14 d'abril i 4 d'agost: ponència d' Esther Lozano López:  "San Pedro de Siresa: nuevas perspectivas sobre un monumento emblemático", en Monumentos señeros del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 

14 d'abril i 4 d'agost: ponència de Gerardo Boto Varela: " In Legionenssy regum cimiterio. La monumentalización del panteón regio de San Isidoro de León", en Monumentos singulares del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 

14 d'abril i 4 d'agost: ponència de César García de Castro Valdés: "La reforma románica de la Cámara Santa de la catedral de Oviedo", en Monumentos singulares del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 


Juliol / Julio

20 de julio: ponència de Esther Lozano: "Escultura tardorrománica en el Valle del Ebro: viejos problemas y nuevas investigaciones". Curso de verano. Arte románico en Aragón: nuevas perspectivas. Universidad de Zaragoza, Jaca.
 
10 de juliol: ponència de Marc Sureda - Gerardo Boto: "Les cathédrales romanes catalanes. Programmes, liturgie, architecture", en XLIVes Journées romanes - La cathédrale romane : architecture, espace, circulations, Saint-Michel de Cuxa. 

4 de juliol ponència de Marc Sureda i Jubany : "Ens patrimonials físics de l'església: conjunts monumentals, complexes devocionals, museus, arxius i biblioteques” i “museïtzació del patrimoni”, sessió al Curs Art Sacre: un patrimoni viu i legítim, UIC, Barcelona.


Juny / Junio

26 de juny Marc Sureda i Jubany participa al curs  “Art Religiós a Catalunya: la dona a l'Edat Mitjana”, organitzat per l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i la Universitat de Vic, amb el suport del Museu Episcopal de Vic.

23 de juny: ponència de Marc Sureda i Jubany  «Imatges de la Mare de Déu: posició i funció dins l'església medieval»,  Cicle Parlem d'Art al MEV, Vic.


Claustre de Mas del Vent (Palamós, Girona). Documentació periodística: 

"La visita al claustro de la finca Mas del Vent de Palamós"Amigos del Románico, 09-06-2012. http://www.amigosdelromanico.org/actualidad/id_10287.html 
"Así se montó el claustro de Palamós", El País , 06-06-2012.  http://cultura.elpais.com/cultura/2012/06/05/actualidad/1338924407_138332.html
"Un claustro románico en la piscina",  El País , 05-06-2012.   http://cultura.elpais.com/cultura/2012/06/04/actualidad/1338839166_403833.html
Recull de notícies fet per Amigos del Románico. http://www.amigosdelromanico.org/actualidad/id_10287.html
Recull de notícies de El País. Des del 05-06-2012 fins l'actualitat. http://elpais.com/tag/c/c6d16490466c6ed4dcb9ffc80c23bc8e

Maig / Mayo

23 de maig, Gerardo Boto, Presentació a la premsa de la revista Codex Aquilarensis 27 Monogràfic: "Pensar en imágenes, pensar con imágenes en la Edad Media". Codex Aquilarensis 27
 
3 de maig: ponència de Gerardo Boto "Lapides in itinere. Instal·lació a Catalunya d'obres romàniques foranes", Trobada Internacional d'Art Fugitiu: Estudis d'art medieval desplaçat (Dir. Rosa Alcoy). http://artfugitiu.wordpress.com/
Abril 

14 d'abril i 4 d'agost: ponència d' Esther Lozano López:  "San Pedro de Siresa: nuevas perspectivas sobre un monumento emblemático", en Monumentos señeros del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 

14 d'abril i 4 d'agost: ponència de Gerardo Boto Varela: " In Legionenssy regum cimiterio. La monumentalización del panteón regio de San Isidoro de León", en Monumentos singulares del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 

14 d'abril i 4 d'agost: ponència de César García de Castro Valdés: "La reforma románica de la Cámara Santa de la catedral de Oviedo", en Monumentos singulares del románico español. Curso de Iniciación al Románico, Fundación Santa María la Real-Centro de Estudios del Románico, Aguilar de Campoo, Palencia. 

18-21 de abril, ponència de César García de Castro Valdés: "Significados de la orfebrería sacra en la Alta Edad Media: Alfonso II y la Cruz de los Ángeles de San Salvador de Oviedo (808)", en Congreso Tua sunt Domine omnia. Las donaciones piadosas en el mundo medieval (Conmemorando el 1200 aniversario del Testamento del Rey Casto), Universidad de Oviedo, Oviedo.

Ponència de César García de Castro Valdés: “Significados de la orfebrería sacra en la Alta Edad Media. Alfonso II y la Cruz de los Ángeles de San Salvador de Oviedo (808)”, Congreso “Tua sunt Domine omnia. Las donaciones piadosas en el mundo medieval”, Oviedo, Universidad de Oviedo, abril 2012.

BRITISH ARCHAEOLOGICAL ASSOCIATION. "ROMANESQUE AND THE MEDITERRANEAN" (Palermo, Monday 16th April - Wednesday 18th April 2012). Speakers include: Maria Andaloro, Claude Andrault-Schmitt, Francesca Anzelmo, Rosa Bacile, Martin Biddle, Gerardo Boto, Caroline Bruzelius, Jordi Camps, Mañuel Castiñeiras, Eric Fernie, Jaroslav Folda, Ludovico Geymonant, Eva Hoffman, Jeremy Johns, Mark Johnson, Hugh Kennedy, John McNeill, Tom Nickson, Dulce Ocón, Mariam Rosser-Owen, Bela Szakacs, William Tronzo, Rose Walker, Ittai Weinryb and Ethel Sara Wolper.

Març / Marzo

6 de març: ponència de M. Sureda, «La Catedral, lloc de culte i cultura. Arquitectura i litúrgia», III Jornades de Turisme Religiós, Abadia de Montserrat.

13 de març: M. Sureda, «El Gènesi al claustre de la catedral de Girona: imatges i context», Aules d'Extensió Universitària de Girona, Girona.

9-10 mars 2012:  Stéphanie Daussy, Université de Winnipeg (Canada), « Les artisans d'art dans la ville à la fin du MA : l'exemple d'Amiens », 32nd Canadian Conference of Medieval Art Historians, University of Winnipeg and University of Manitoba, Winnipeg, Canada.

2 de març:  Toulouse: Andréas Hartmann-Virnich - Heike Hansen: "L’abbaye de Saint-Gilles-du-Gard. Nouveaux regards archéologiques  sur un monument majeur du Sud de la France". Al seminari Terrae: La sculpture romane erratique: méthodologie et enjeux. Toulouse: Bibliothèque d’Etudes Méridionales.

Febrer / Febrero 18 de febrer: ponència de Marc Sureda, «Els conjunts de Sant Martí del Brull i Sant Sadurní d'Osormort. Pintura mural i espai arquitectònic al MEV».Cicle Parlem d'Art al MEV, Vic.

7 de febrer: ponència de Stéphanie Daussy, Université d’Artois, « L’aménagement liturgique de la cathédrale de Noyon du 12e au 14e siècle ».

6 de febrer: ponència d' Isabel Escandell Proust, "L’èxode del poble jueu relatat i pintat a la Haggadah d’or". Cicle Els jueus a Catalunya, organitzat per Amics de l'Art Romànic, IEC, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans.
Gener / Enero

Congrés internacional Les catedrals catalanes en el  context europeu ( s. X-XII).Universitat de Girona, del 7 al 10 de novembre de 2012. (pdf)
CALL FOR PAPERS

II Coloquio Ars MediaevalisCreer en imágenes, creer con imágenes en la Edad Media. Aquilar de Campoo (Palencia), del 27 al 29 de septiembre de 2012. (pdf) 
CALL FOR PAPERS

31 de gener: ponència de José Luis Hernando Garrido, Ciclo de Conferencias “España en torno a 1812: Antecedentes y consecuencias de una fecha histórica: Conflicto bélico y expolio durante la Guerra de la Independencia: los peligros para el patrimonio artístico”, Museo de Albacete. 

Comments